Szukaj Firmy

Krepel 2015

 Znakowanie żywności i obliczania wartości odżywczych

  1. Znakowanie żywności

  • Przedstawienie aktualnie obowiązujących wymagań prawnych w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu produktów spożywczych.

  • Rozporządzenie PE i Rady 1169/2011 a polskie przepisy o znakowaniu żywności

  • jakie produkty muszą być znakowane

  • obowiązkowe elementy etykiety

  • sposób prezentacji informacji (wielkość czcionka, główne pole widzenia)

  • znakowanie wartością odżywczą

  • zwolnienie z obowiązku znakowania wartością odżywczą

  • informacje o alergenach - rozszerzony zakres informowania o substancjach powodujących alergię lub nietolerancje pokarmowe

  • deklaracje żywnościowe

  • omówienie zasad znakowania pieczywa i artykułów cukierniczych

  • sprzedaż na odległość (sklepy internetowe) - obowiązkowe informacje dostępne przed dokonaniem zakupu przy każdym produkcie

  1. Wartości odżywcze

  • co należy obowiązkowo podawać w oznakowaniu produktów,

  • sposób prezentacji wartości odżywczej,

  • dobrowolne elementy informacji o wartości odżywczej,

  • Błędy  w oznakowaniu wartości odżywczej produktów.  Jak ich uniknąć?

  • Zasady zaokrąglania  wartości deklarowanych składników odżywczych składniki podstawowe,

  • Określanie wartości odżywczej do celów znakowania – aspekty praktyczne

  • Analiza żywności;

  • Wykorzystanie tabel oraz baz danych składu i wartości odżywczej żywności;

  • Obliczanie wartości odżywczej produktu spożywczego na podstawie składu recepturowego.

  • Ćwiczenia praktyczne obliczania wartości odżywczej

Czas szkolenia  8godzin zegarowych

Cena szkolenia 370 zł

 

Dane adresowe:

Cech Rzemiosł oraz Małej
 


i Średniej Przedsiębiorczości
w Rybniku



ul. Wysoka 15/17



44-200 Rybnik

Kontakt Telefoniczny

Tel. (32) 422-10-08
Tel. (32) 422-87-12

Godziny otwarcia:

Poniedziałek: 7.00 – 15.00

Wtorek: 7.00 – 15.00

Środa: 7.00 – 15.00

Czwartek: 7.00 – 17.00

Piątek: 7.00 – 13.00